Wat is SEO?

Mijn website vindbaar maken in de zoekmachines

Alles wat je over SEO moet weten om als bedrijf meer relevant verkeer naar je website of webshop te genereren via de organische zoekresultaten van Google en Bing, met als doel om meer omzet te genereren.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzameling technieken om de vindbaarheid van websites en webshops in zoekmachines te verbeteren.

Waarom is SEO belangrijk?

Zoekmachines zijn het startpunt voor veel mensen om informatie te vinden op het internet. Als je website of webshop goed vindbaar is in zoekmachines, dan heb je een grotere kans om nieuwe klanten te bereiken.

Hoe werkt SEO?

SEO bestaat uit drie hoofdonderdelen:

 • Technische SEO:
  Technische SEO is gericht op het optimaliseren van de technische aspecten van jouw website. Dit proces is essentieel voor het behouden van de technische integriteit en prestaties van de site. Het legt de nadruk op code-niveau, met als doel de crawlbaarheid te verbeteren. Dit bevordert een snellere en grondigere indexering van de inhoud, wat essentieel is voor een betere zichtbaarheid in zoekmachines.
 • On-page SEO:
  Dit zijn technieken die je kunt toepassen op je eigen website of webshop. Denk hierbij aan het gebruik van relevante sleutelwoorden geïdentificeerd door een grondig zoekwoordenonderzoek, het optimaliseren van de websitestructuur en het bouwen van een goede interne linkarchitectuur met pilar, cluster en subcluster content.
 • Off-page SEO:

  Off-page SEO omvat technieken die gericht zijn op het verwerven van kwalitatieve backlinks vanuit andere relevante websites naar uw eigen site of webshop. Een effectieve manier om dit te bereiken is door actief deel te nemen aan online communities en forums binnen uw vakgebied. Het versturen van goed doordachte en informatieve persberichten kan ook bijdragen aan het vergroten van uw online zichtbaarheid. Daarnaast is het implementeren van PR-linkbuildingstrategieën een krachtige methode om waardevolle links te verkrijgen, wat uw website’s autoriteit en ranking in zoekmachines kan verbeteren.

SEO-specialiteiten

Zoekmachineoptimalisatie kent ook een aantal subgenres. Elk van deze specialisatiegebieden verschilt op zijn eigen manier van “reguliere SEO”, en vereist over het algemeen aanvullende tactieken en brengt verschillende uitdagingen met zich mee.

Vijf van dergelijke SEO-specialiteiten zijn:

 • E-commerce SEO: Aanvullende SEO-elementen omvatten het optimaliseren van categoriepagina’s, productpagina’s, gefacetteerde navigatie, interne linkstructuren, productafbeeldingen, productbeoordelingen, schema’s voor uitgebreide zoekresultaten en meer.
 • Enterprise SEO: Dit is SEO op zeer grote schaal. Dit betekent dat je te maken hebt met een website (of meerdere websites/merken) met meer dan 1 miljoen pagina’s – of het kan gebaseerd zijn op de grootte van de organisatie (doorgaans diegene die tientallen miljoenen of miljarden aan inkomsten per jaar genereren). Enterprise SEO brengt doorgaans ook vertragingen met zich mee bij het implementeren van SEO-wijzigingen door het ontwikkelingsteam, evenals de betrokkenheid van diverse belanghebbenden.
 • Internationale SEO: Dit betreft wereldwijde SEO voor internationale ondernemingen, waarbij SEO wordt toegepast op multiregionale of meertalige websites. Daarnaast wordt er geoptimaliseerd voor internationale zoekmachines zoals Baidu, Naver, Yahoo! Japan en DuckDuckGo.
 • Lokale SEO: Het doel hier is om websites zodanig te optimaliseren dat ze goed zichtbaar zijn in lokale organische zoekresultaten. Dit wordt bereikt door actief beoordelingen te verzamelen en te beheren, en door te zorgen voor accurate en complete lokale bedrijfsvermeldingen.
 • Nieuws SEO: In de nieuwswereld is snelheid cruciaal. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat content zo snel mogelijk geïndexeerd wordt door Google en verschijnt op platforms zoals Google Discover, Google’s Top Stories en Google Nieuws. Daarbij is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de beste praktijken met betrekking tot paywalls, sectiepagina’s, gestructureerde gegevens specifiek voor nieuws en meer.

Conclusie

SEO is een cruciaal marketingkanaal dat ingezet wordt om de vindbaarheid van je website of webshop te vergroten. Het stelt je in staat om je website of webshop te optimaliseren voor zoekmachines, waardoor je meer potentiële klanten kunt aantrekken. Op de rest van deze “Wat is SEO?”-pagina gaan we uitgebreider in op wat je als ondernemer moet weten over SEO.

Voor geavanceerde SEO-technieken raden wij aan contact op te nemen met onze SEO-specialist, Eddy Lekens, of neem een kijkje in ons uitgebreide overzicht van SEO diensten.

seo consultant

Klaar om met onze SEO specialist te spreken? Bel of mail ons.

Waarom SEO belangrijk is?

Waarom is SEO belangrijk? Het korte antwoord is dat potentiële klanten zonder SEO geen kans hebben om jouw website of webshop te vinden via een zoekmachine zoals Google of Bing. Heb je een bedrijf dan moeten jouw klanten de URL al kennen en direct naar jouw website surfen om in contact te komen of een aankoop te doen.

Onthoud deze cijfers:

 • Meer dan 90% van al het internetverkeer vindt zijn weg naar websites via zoekmachines.
 • Meer dan 70% van het zoekverkeer is afkomstig van organische zoekopdrachten op internet, vergeleken met slechts 30% van betaalde reclame.
 • Het genereren van verkeer en leads is de grootste zorg van bedrijven, waarbij 66% van de marketeers opmerkt dat het verbeteren van SEO en het vergroten van hun organische aanwezigheid een topprioriteit is voor inbound marketing (HubSpot).

Zoekmachines functioneren als bibliothecarissen van het internet en helpen mensen te vinden wat ze zoeken. En hoewel ze slim zijn, zijn ze lang niet zo slim als we zouden willen. Daarom moet de website inhoud geoptimaliseerd zijn om Google, Bing en andere zoekmachines jouw website te tonen in de organische zoekresultaten om antwoord te geven naar wat de internetgebruiker zoekt.

SEO of zoekmachine optimalisatie helpt bij het vergroten van de online zichtbaarheid en het aantrekken van meer potentiële klanten door je website hoger te laten ranken in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Wanneer jouw website hoger in de zoekresultaten verschijnt zullen meer potentiële klanten jouw website of webshop bezoeken.

SEO kan ook helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Dit kan bijvoorbeeld door het optimaliseren van jouw website voor mobiele apparaten, het verbeteren van de laadsnelheid en het aanbieden van nuttige en relevante content voor de juiste doelgroep. Dit kan bijdragen aan een hogere rangschikking in de zoekresultaten en ook aan het verbeteren van de conversiepercentages, wat betekent dat meer bezoekers van jouw website klanten worden.

Kortom, SEO is een must als je vindbaar wil zijn en meer wil verkopen.

SEO is belangrijk voor de geloofwaardigheid en vertrouwen

SEO is cruciaal voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen van jouw doelgroep en mag absoluut niet over het hoofd worden gezien! Het speelt een sleutelrol in het creëren van een positieve gebruikerservaring op jouw website waardoor je klanten blijven terugkomen. Bedenk eens hoe geweldig het zou zijn als jouw website hoog in de zoekresultaten verschijnt! Gebruikers zullen jouw website als relevant en betrouwbaar zien, wat resulteert in meer verkeer, betrokkenheid en uiteindelijk meer conversies.

Stel je voor dat jouw website moeiteloos wordt gevonden door potentiële klanten simpelweg omdat je de tijd hebt genomen om SEO toe te passen. Je optimaliseert je website voor relevante zoekwoorden en zinnen, waardoor je een autoriteit wordt binnen jouw vakgebied of niche. Dit is dé kans om je concurrentie voor te blijven.

Bovendien kan SEO de algehele gebruikerservaring op jouw website naar een hoger niveau tillen. Je klanten zullen het verschil merken; je website laadt snel, is eenvoudig te navigeren en biedt waardevolle en relevante content. Zo’n positieve ervaring stimuleert vertrouwen en loyaliteit bij jouw doelgroep, en maakt ze enthousiast om nog eens terug te komen.

SEO is de drijvende kracht achter het succes van jouw online aanwezigheid. Het verbetert de gebruikerservaring en biedt waardevolle en relevante content, waardoor je geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwt. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan, en zet SEO in om jouw bedrijf te laten groeien.

SEO heeft impact op beslissingen van klanten

SEO kan impact hebben op de beslissingen van klanten door de manier waarop zoekmachines resultaten presenteren en de manier waarop mensen informatie zoeken en consumeren.

Wanneer mensen een zoekopdracht uitvoeren, bekijken ze meestal de eerste paar resultaten in de zoekresultatenpagina (SERP). Als jouw website niet hoog in de zoekresultaten verschijnt, is het minder waarschijnlijk dat mensen jouw website bezoeken en overgaan tot conversies zoals aankopen of aanvragen van informatie.

Bovendien kunnen de metatags, titels en beschrijvingen van jouw website of webshop die in de zoekresultaten van Google of Bing worden weergegeven, invloed hebben op de beslissingen van klanten. Een goed geoptimaliseerde metadescription of meta beschrijving zal potentiële klanten aantrekken en hen aanmoedigen om op jouw website te klikken en meer informatie te bekijken.

SEO kan ook bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen en de geloofwaardigheid bij potentiële klanten. Als een website of webshop hoog scoort in de zoekresultaten, kan dit worden gezien als een teken van autoriteit en relevantie. Dit draagt bij aan een positieve perceptie van een bedrijf en de uiteindelijke beslissing dat klanten jou producten of diensten aankopen.

Samengevat heeft SEO impact op de beslissingen van klanten door het verbeteren van de zichtbaarheid in de zoekresultaten, het optimaliseren van uw metatags en beschrijvingen, en het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij klanten.

SEO heeft impact op klikfrequentie en conversie

SEO heeft ook impact op de klikfrequentie (CTR) en conversieratio’s (CR) van een website wanneer de metatags, titels en beschrijvingen worden geoptimaliseerd met de juiste call to actions (CTA).

Wanneer een website hoog in de zoekresultaten verschijnt en de metadescription of metabeschrijving relevant en overtuigend is dan is de kans groter dat mensen doorklikken naar jouw website. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie (CTR) en meer verkeer naar jouw website of webshop.

Bovendien kan SEO bijdragen aan het verbeteren van de conversieratio’s van uw website door het optimaliseren van de content en gebruikerservaring op jouw website. Een goed geoptimaliseerde website laadt snel, biedt waardevolle en relevante content, en is gemakkelijk te navigeren. Dit kan bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en het verbeteren van de conversieratio’s zoals het aantal aanvragen voor informatie (leads) of het aantal aankopen.

Daarnaast helpt SEO om meer kwalitatieve verkeer naar jouw website te genereren, wat de kans op conversies verhoogt. Wanneer een website geoptimaliseerd is voor relevante zoekwoorden en zoekfrases krijg meer bezoekers die op zoek zijn naar specifieke informatie of oplossingen die verband houden met jouw producten of diensten.

SEO heeft impact op de klikfrequentie en conversieratio’s door het optimaliseren van de metatags, titels en beschrijvingen in de zoekresultaten. Het verbeteren van de content en gebruikerservaring  genereert op zijn beurt meer kwalitatief en waardevol verkeer naar jouw website.

Identificeer zoekwoorden naar waar je doelgroep zoekt

Het zoekwoorden onderzoek of identificeren van zoekwoorden waarnaar je doelgroep zoekt in Google of Bing is zeer belangrijk omdat het je in staat stelt om de inhoud en structuur van een website te optimaliseren die beter aansluit bij de intentie en behoeften van je doelgroep.

Als je de zoekwoorden kent waarnaar mensen zoeken in zoekmachines kan je deze zoekwoorden op de juiste plaatsen in de content opnemen, zoals in de titels, metatags, headers en in de tekstinhoud van je pagina’s. Door deze zoekwoorden te integreren in de inhoud van je website maak je het gemakkelijker voor zoekmachines om te begrijpen waar je website over gaat en kunnen ze deze beter ranken in de zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten.

Het identificeren van de juiste zoekwoorden voor je website kan ook helpen bij het verbeteren van de relevantie en kwaliteit van je website voor gebruikers. Als je website beter aansluit bij de intentie en behoeften van je doelgroep is de kans groter dat ze langer op je website blijven en terugkeren voor meer informatie of om een actie te ondernemen.

Bovendien kan het optimaliseren van je website voor relevante zoekwoorden helpen om je website beter vindbaar te maken voor potentiële klanten die op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt. Dit kan bijdragen aan het verhogen van het verkeer naar je website en het genereren van meer leads en conversies.

Het identificeren van zoekwoorden waarnaar je doelgroep zoekt is belangrijk omdat het je in staat stelt om de inhoud en structuur van je website te optimaliseren om beter aan te sluiten bij de intentie en behoeften van je doelgroep.

Wist je dat een zoekwoorden onderzoek bij de concurrenten een sluwe maar wel een zeer effectieve manier is om je SEO strategie te verberen.

Maak waardevolle content voor jouw doelgroep

Het creëren van waardevolle content voor een bepaalde doelgroep vereist een goed begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van je doelgroep. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om waardevolle content te maken:

 1. Identificeer de informatiebehoefte van jouw doelgroep: Bepaal welke soorten informatie jouw doelgroep zoekt en waar ze naar op zoek zijn. Dit kan worden gedaan door middel van een zoekwoordonderzoek, bevragingen en marktonderzoek. SEO tools kunnen je daarbij helpen.

 2. Creëer nuttige en informatieve inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud van je website antwoorden biedt op de vragen van jouw doelgroep en hen helpt bij het oplossen van hun problemen. Maak de inhoud relevant, uniek en gebruik schrijftaal.

 3. Gebruik verschillende media en formaten: Probeer verschillende media te gebruiken om de informatie makkelijk begrijpbaar te maken voor je doelgroep. Denk hierbij aan video’s, afbeeldingen, infographics en whitepapers. Zorg er ook voor dat de inhoud ook geoptimaliseerd is voor mobiele toestellen.

 4. Wees consistent: Publiceer regelmatig nieuwe inhoud op jouw website om jouw doelgroep betrokken en geïnteresseerd te houden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogposts, nieuwsartikelen of social media-updates.

 5. Promoot jouw content: Promoot jouw content op verschillende kanalen om het bereik te vergroten. Denk hierbij aan sociale media, nieuwsbrieven en PR.

 6. Blijf leren: Monitor de prestaties van jouw content en analyseer de feedback van jouw doelgroep om te blijven leren en groeien.

Om waardevolle content te kunnen maken moet je in staat zijn jouw doelgroep te begrijpen en weten welke soorten informatie zij zoeken. Maak de inhoud nuttig, gevarieerd en gebruik schrijftaal. Promoot de nieuwe content op verschillende kanalen. Blijf ook leren uit de bezoekersdata en pas de inhoud aan om oplossingen te vinden voor jouw doelgroep.

Kwalitatieve linkbuilding om de autoriteit te verhogen

Kwalitatieve linkbuilding is goed voor de autoriteit van je website omdat het kan bijdragen aan het verbeteren van de reputatie en geloofwaardigheid van je website in de ogen van zoekmachines en gebruikers.

Zoekmachines beschouwen links van andere relevante en kwalitatieve websites naar jouw website als een teken van waardering. Hoe meer kwalitatieve links je hebt, hoe meer autoriteit zoekmachines jouw website toekennen. Dit kan bijdragen aan een hogere rangschikking in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden en zoekfrases.

Bovendien kan kwalitatieve linkbuilding ook helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik van je website. Wanneer jouw website wordt gelinkt vanaf andere websites die relevant zijn voor jouw vakgebied kan dit nieuwe bezoekers en potentiële klanten aantrekken.

Het verkrijgen van kwalitatieve links is echter niet altijd gemakkelijk en vereist  tijd en inspanning. Het is belangrijk om waardevolle inhoud te creëren die anderen willen delen en naar willen verwijzen met links.

Het bouwen van een sterk linkprofiel met kwalitatieve links kan bijdragen aan het verhogen van de autoriteit en geloofwaardigheid van je website en kan helpen bij het genereren van meer verkeer en conversies.

Kwalitatieve linkbuilding is cruciaal voor de autoriteit van je website omdat het bijdraagt aan het verbeteren van de reputatie en geloofwaardigheid van je website in de ogen van zoekmachines en gebruikers. Kwalitatieve linkbuilding helpt ook bij het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik van je website.

Social media heeft impact op SEO

Directe impact:
Sociale mediaprofielen of fanpagina’s van een bedrijf of merk worden vaak weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines wanneer men zoekt met een merknaam. Deze weergaven dragen bij aan de online zichtbaarheid van een merk. Bovendien kunnen sociale mediaprofielen bijdragen aan de autoriteit en geloofwaardigheid van een merk waardoor zoekmachines de relevantie van een merk voor bepaalde zoekopdrachten verhogen.

Indirecte impact:
Sociale media kan ook indirect invloed hebben op SEO door het delen van links naar website-inhoud op sociale media. Als een website vaak wordt gedeeld op sociale media kan dit bijdragen aan de autoriteit en geloofwaardigheid van de website wat kan resulteren in een hogere rangschikking in zoekresultaten.

Bovendien kan het delen van links op sociale media bijdragen aan het genereren van meer verkeer naar de website en het vergroten van de kans op backlinks. Dit kan bijdragen aan de zichtbaarheid en autoriteit van de website. Meer autoriteit zorgt voor een hogere rangschikking geeft in de zoekresultaten.

Het is echter belangrijk om op te merken dat sociale media geen directe ranking factor is voor SEO. Hoewel sociale media kan bijdragen aan de online zichtbaarheid en autoriteit van een website, zijn de kwaliteit en relevantie van de website-inhoud en backlinks nog steeds de belangrijkste factoren voor SEO-rangschikkingen.

Vermeid linkspam in sociale media:
Het organische bereik van sociale media-berichten die links bevatten zijn lager dan die zonder links. Dit komt doordat sociale media-platforms zoals Facebook en Linkedin hun algoritmen regelmatig wijzigen om de gebruikerservaring te verbeteren en linkspam te verminderen. Sociale mediaplatformen geven prioriteit aan berichten die zorgen voor
betrokkenheid en interactie van hun gebruikers. Berichten met links hebben vaak minder betrokkenheid omdat gebruikers sneller geneigd zijn om door te klikken en Meta (Facebook) of Linkedin te verlaten om de inhoud te bekijken.

Sociale media hebben een indirecte en directe impact op SEO. Sociale media-profielen kunnen bijdragen aan de online zichtbaarheid en autoriteit van een merk, terwijl het delen van links op sociale media kan bijdragen aan verkeer, backlinks en autoriteit van de website. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een goede contentstrategie en kwalitatieve backlinks nog steeds de belangrijkste factoren zijn voor goede posities in de zoekmachines.

Lokale SEO is belangrijk voor lokale klanten

Lokale SEO is cruciaal voor een bedrijf omdat het bijdraagt aan een betere zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten. Lokale SEO omvat het optimaliseren van de website en de online aanwezigheid van een bedrijf voor lokale zoekopdrachten, zoals “tandarts in Antwerpen”.

Bovendien hebben zoekmachines zoals Google hun algoritmen aangepast om meer nadruk te leggen op lokale zoekopdrachten waardoor het belang van lokale SEO is toegenomen. Zoekmachines geven prioriteit aan lokale zoekopdrachten en geven daarom lokale bedrijven een prominentere plaats in de zoekresultaten.

Lokale SEO is belangrijk voor bedrijven die afhankelijk zijn van lokale klanten zoals restaurants, winkels en dienstverlenende bedrijven zoals tandartspraktijken en advocatenkantoren. Door het optimaliseren van hun online aanwezigheid voor lokale zoekopdrachten kunnen deze bedrijven beter worden gevonden door potentiële klanten in hun lokale omgeving

SEO is een langetermijn investering

SEO is een langetermijn investering omdat het tijd kost om een ​​solide SEO-strategie op te bouwen en te implementeren in een website of webshop. Het effect van SEO is dus niet onmiddellijk zichtbaar en is vooral afhankelijk van de concurrentie of beter gezegd competitie in de zoekmachines.

SEO omvat verschillende technieken zoals het creëren van waardevolle inhoud, het optimaliseren van webpagina’s, het verkrijgen van kwalitatieve backlinks en het verbeteren van de gebruikerservaring. Het kost tijd en inspanning om deze technieken goed te implementeren en te zorgen voor consistente verbeteringen in de zoekresultaten.

Bovendien wijzigen de algoritmen van de zoekmachines voortdurend. Het kan dus nodig zijn om de SEO-strategie regelmatig aan te passen om bij te blijven met de veranderingen in de zoekalgoritmen.

Hoewel SEO geen garantie biedt voor onmiddellijk succes is het op de lange termijn zeer waardevol. Een goed uitgevoerde SEO-strategie zorgt voor een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten, meer organisch verkeer naar jouw website met een hogere conversie en omzet tot gevolg.

seo consultant

Klaar om met onze SEO specialist te spreken? Bel of mail ons.

Hoe werken zoekmachines?

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert in Google, doorzoekt Google zijn index van webpagina’s om de meest relevante resultaten te vinden. Maar hoe bepaalt Google en Bing welke pagina bovenaan staat in de zoekresultaten? In drie stappen leggen we uit hoe een zoekmachine te werk gaat.

1. Crawlen

Crawling bij zoekmachines verwijst naar het proces waarbij zoekmachines zoals Google automatisch door het internet navigeren en webpagina’s ontdekken, lezen en indexeren. Dit gebeurt met behulp van geautomatiseerde softwareprogramma’s die ook wel spiders, bots of crawlers worden genoemd.

2. Indexeren

Wanneer een zoekmachine een webpagina crawlt, analyseert het de inhoud van de pagina en bepaalt het welke zoekwoorden en zoekfrases relevant zijn voor de inhoud van de pagina. De zoekmachine slaat deze informatie op in een database, ook wel een index genoemd. Pagina’s van lage kwaliteit worden niet opgenomen in de index. Wanneer een pagina in de index staat kan deze worden weergeven in de zoekresultaten als resultaat na een zoekopdracht.

3. Ranken

De rangschikking van een webpagina in Google en Bing wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de inhoud, structuur, relevantie en autoriteit van de pagina. Hoe hoger een webpagina scoort op deze factoren, hoe hoger de kans dat de pagina hoog in de zoekresultaten wordt gerangschikt voor relevante zoekwoorden en zoekfrases.

Het doel van SEO of zoekmachineoptimalisatie  is om de rangschikking van een website te verbeteren voor relevante zoekwoorden en zoekfrases, waardoor meer verkeer naar de website wordt gegenereerd en de kans op conversies wordt vergroot.

Tip: Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je informatie kan bekijken over de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google.

In deze tool zie je ook welke zoekwoorden en zoekfrases men gebruikt om jouw website te vinden, hoe vaak je website in de zoekresultaten verschijnt en welke webpagina’s het meeste verkeer ontvangen vanuit de organische zoekresultaten.

Je vindt er ook meldingen over indexeringsfouten en aanbevelingen problemen op te lossen. Met de tool kan je ook de status van een website of webshop controleren op mogelijke technische fouten, waaronder crawl-fouten, problemen met de mobiele bruikbaarheid en problemen met de laadsnelheid van de website.

In Google Search Console kan je ook sitemaps toevoegen om het crawlen van je website makkelijker te maken voor Google. Ook de verhuis van je website naar een andere domeinnaam kan je vanuit deze SEO-tool regelen.

De afbeelding hiernaast toont een goed geïndexeerde URL of pagina door Google.

Google Search Console

FAQ over SEO

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. SEO is belangrijk omdat het helpt om de online aanwezigheid van een bedrijf te vergroten, meer verkeer naar de website te leiden en uiteindelijk de omzet te verhogen. Een effectieve SEO-strategie zorgt ervoor dat jouw website beter vindbaar is voor potentiële klanten, wat leidt tot een grotere naamsbekendheid, hogere conversiepercentages en een betere concurrentiepositie in de markt.

Zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo werken met behulp van geautomatiseerde programma’s, ook wel ‘crawlers’ of ‘bots’ genoemd. Deze crawlers doorzoeken het internet om webpagina’s te vinden en te indexeren. Ze analyseren de content, structuur en linkprofielen van websites om hun relevantie en autoriteit voor bepaalde zoekopdrachten te bepalen.

De rangschikking van jouw website in de zoekresultaten wordt beïnvloed door een combinatie van factoren, waaronder:

 1. Relevantie: Hoe goed jouw content aansluit bij de zoekopdracht van een gebruiker.
 2. Autoriteit: De kwaliteit en het aantal backlinks (verwijzingen van andere websites) naar jouw website, wat een indicatie is van de betrouwbaarheid en expertise van jouw website.
 3. Gebruikerservaring: Factoren zoals de laadsnelheid van jouw website, mobiele vriendelijkheid en de algemene navigatie- en ontwerpstructuur.
 4. Technische SEO: De correcte implementatie van technische aspecten zoals metatags, gestructureerde gegevens en een goede sitemap.

Om jouw website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen, is het belangrijk om een ​​uitgebreide SEO-strategie te implementeren die zich richt op zowel on-page (content en structuur) als off-page (backlinks en sociale signalen) optimalisatie.

De SEO van jouw website wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren die zowel on-page (op de website zelf) als off-page (externe factoren) kunnen zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op jouw website’s SEO:

 1. Contentkwaliteit: Het creëren van waardevolle, informatieve en unieke content die aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep is essentieel voor een goede SEO. Goede content trekt bezoekers aan, houdt ze op jouw website en moedigt hen aan om te delen of naar jouw website te linken.

 2. Zoekwoorden: Het gebruik van relevante zoekwoorden in jouw content, titels, meta-beschrijvingen en URL’s helpt zoekmachines te begrijpen waar jouw website over gaat en helpt hen om jouw website te rangschikken voor de juiste zoekopdrachten.

 3. Websitestructuur: Een goed georganiseerde website met een duidelijke navigatie en een logische URL-structuur maakt het voor zoekmachines en gebruikers eenvoudiger om jouw content te vinden en te begrijpen.

 4. Mobiele bruikbaarheid: Aangezien steeds meer mensen via hun mobiele apparaten zoeken, is het belangrijk om een ​​mobielvriendelijke website te hebben die goed presteert op alle apparaten en schermformaten.

 5. Snelheid: Snellere websites bieden een betere gebruikerservaring en worden door zoekmachines beloond met hogere rankings. Optimaliseer jouw website door grote afbeeldingen te comprimeren, browsercaching in te schakelen en overbodige scripts te verwijderen.

 6. Backlinks: Kwalitatieve backlinks van gerenommeerde websites zijn een belangrijke indicator van autoriteit voor zoekmachines. Het verkrijgen van deze links door middel van outreach, gastbloggen of het creëren van deelbare content kan jouw SEO aanzienlijk verbeteren.

 7. Technische SEO: Zorg ervoor dat jouw website technisch goed is geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door het gebruik van correcte meta-tags, gestructureerde gegevens en een sitemap die gemakkelijk door zoekmachines kan worden gelezen.

SEO is een proces op lange termijn en het kan enige tijd duren voordat je significante resultaten ziet. De tijd die nodig is om verbeteringen te zien, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige staat van jouw website, de concurrentie in jouw branche en de effectiviteit van jouw SEO-strategie.

Over het algemeen kun je verwachten om enige vooruitgang te zien binnen enkele weken tot maanden na het implementeren van SEO-inspanningen. Echter, het kan 3 tot 6 maanden of langer duren voordat je aanzienlijke veranderingen in jouw zoekmachineposities en verkeersniveaus opmerkt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven met jouw SEO-strategie, aangezien zoekmachines voortdurend hun algoritmen bijwerken en aanpassen.

Houd er rekening mee dat SEO een doorlopend proces is en je regelmatig jouw strategie moet evalueren en aanpassen om blijvende resultaten te behouden en te verbeteren. Het monitoren van jouw websiteverkeer, rankingposities en andere belangrijke SEO-metrieken met behulp van analysetools zoals Google Analytics en Google Search Console kan je helpen om jouw voortgang bij te houden en jouw strategie te optimaliseren.

Het meten van de voortgang en het succes van jouw SEO-inspanningen is cruciaal om te begrijpen of jouw strategie effectief is en om verbeterpunten te identificeren. Hier zijn enkele belangrijke statistieken en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jouw SEO-prestaties te evalueren:

 1. Organisch verkeer: Volg het aantal bezoekers dat jouw website bereikt via organische (niet-betaalde) zoekopdrachten met behulp van analysetools zoals Google Analytics. Een toename in organisch verkeer suggereert dat jouw SEO-inspanningen succesvol zijn.

 2. Zoekmachine ranking-posities: Monitor de posities van jouw website voor belangrijke trefwoorden en zoektermen met behulp van tools zoals Google Search Console of gespecialiseerde SEO-tools zoals Ahrefs of SEMrush. Verbeteringen in rankingposities zijn een goede indicator van SEO-voortgang.

 3. Bouncepercentage: Dit is het percentage bezoekers dat jouw website verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken. Een lager bouncepercentage duidt op een betere gebruikerservaring en een hogere relevantie van jouw content voor bezoekers.

 4. Conversiepercentages: Meet hoeveel bezoekers een gewenste actie voltooien, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief of het kopen van een product. Als jouw SEO-inspanningen effectief zijn, zou je een toename in conversiepercentages moeten zien.

 5. Gemiddelde tijd op de site: Deze statistiek toont hoe lang bezoekers gemiddeld op jouw website doorbrengen. Een langere tijd op de site suggereert dat jouw content interessant en boeiend is voor bezoekers.

Gebruik deze metrieken in combinatie met regelmatige evaluaties van jouw SEO-strategie om de effectiviteit ervan te beoordelen en aanpassingen te maken waar nodig. Het bijhouden van jouw voortgang en het succes van jouw SEO-inspanningen helpt je om de beste strategieën te identificeren en te blijven verbeteren in de loop van de tijd.

Waarom scoren sommige websites beter in Google?

De rangschikking in de zoekresultaten hangt volledig af van het algoritme van Google. Het Google algoritme is een van de grootste bewaarde geheimen van het internet. Toch slaagt men erin om met jaren SEO ervaring een goed inzicht te krijgen van de belangrijkste factoren die de rangschikking bepalen.

Men kan ook zelf aan SEO doen. Enkele goede SEO bronnen:

Voor ons zijn er twee belangrijke categorieën in het algoritme van Google:

On-page SEO factoren

De rankschikking van je website wordt gedeeltelijk bepaalt door on-page factoren. On-page SEO factoren zijn alle zaken die je kan aansturen en optimaliseren vanaf je eigen website. De belangrijkste on-page SEO factoren zijn: laadsnelheid, structuur van de website en de kwaliteit van de content op je website.

De basis on-page SEO techniek omvat een zoekwoordenonderzoek, het maken van een contentmarketing strategie, het gebruik van relevante zoekwoorden in titels, goede meta-beschrijvingen en het juiste gebruik van koppen (H1, H2, H3,…), het tonen van beschrijvende URL’s met zoekwoorden in plaats van getallen of onleesbare tekens, en schema markup om de inhoud en betekenis van de pagina te specificeren.

Off-page SEO factoren

In tegenstelling tot on-page SEO factoren zijn er ook off-page factoren die de ranking bepalen. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de inkomende links van andere websites, sociale media aandacht en andere marketing activiteiten die niet op je eigen website plaats vinden.

Deze off-page SEO factoren zijn redelijk moeilijk te beïnvloeden. Ze vergen precisie en tijd. De meest belangrijke SEO factor is de kwaliteit en het aantal inkomende links die verwijzen naar jouw website. Hoe meer kwalitatief en relevant deze links zijn hoe hoger men zal scoren in Google.

Nog een belangrijk off-page SEO factor is de competitie in de niche van jouw zakelijke activiteiten. In sommige niches is het veel moeilijker om een goede rangschikking te halen dan in een andere. De competitie in jouw markt heeft dus ook een grote invloed om een goede ranking in Google te behalen.

seo consultant

Klaar om met onze SEO expert te spreken? Bel of mail ons