Wat is marketingadvies?

Uw gids naar marketingadvies

Definitie van marketing advies

Marketingadvies is een professionele dienst waarbij deskundigen aanbevelingen en strategieën bieden om de marketingdoelstellingen van een bedrijf te bereiken, gericht op het verbeteren van de marktpositie, klantenbinding, en uiteindelijk de verkoop en winstgevendheid.

Belang van Marketing Advies voor Bedrijven:

 1. Marktinformatie: Verkrijgen van inzicht in de markt en het gedrag van de doelgroep.
 2. Strategische Planning: Ontwikkeling van effectieve marketingstrategieën en -plannen.
 3. Optimalisatie van Middelen: Beter beheer van marketingbudgetten voor een hoger rendement.
 4. Technologische Expertise: Navigatie door en benutting van nieuwe marketingtechnologieën.
 5. Prestatie-analyse: Meting en evaluatie van marketingprestaties voor continue verbetering.
 6. Concurrentievoordeel: Verkrijgen van een voorsprong in de markt door innovatieve marketingaanpakken.
 7. Capaciteitsopbouw: Verbetering van de vaardigheden en kennis van interne marketingteams.
 8. Klanttevredenheid: Opbouw van betere relaties met klanten leidend tot hogere tevredenheid en loyaliteit.

Door marketingadvies kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen, hun marketinginspanningen optimaliseren en een solide basis leggen voor duurzame groei en succes op de markt.

Overzicht van de inhoud

Wat houdt marketingadvies in?

1. Analyse van de Markt en Concurrentie:

 • Marketingadvies begint met een grondige analyse van de markt en het concurrentielandschap om kansen, bedreigingen en trends te identificeren. Dit omvat het bestuderen van consumentengedrag, marktdynamiek en de prestaties van concurrenten.

2. Identificatie van Doelgroepen:

 • Het identificeren van de juiste doelgroepen is cruciaal voor het succes van marketinginspanningen. Adviseurs helpen bij het bepalen van de demografische, psychografische en gedragskenmerken van de doelgroep, en hoe deze het beste kunnen worden bereikt.

3. Ontwikkeling van Marketingstrategieën en -plannen:

 • Op basis van de marktanalyse en doelgroepidentificatie, ontwikkelen marketingadviseurs strategieën en plannen die zijn afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen. Dit kan variëren van branding en positionering tot kanaalstrategie en contentplanning.

4. Monitoring en Evaluatie van Marketinginspanningen:

 • Continu toezicht op en evaluatie van marketingactiviteiten is essentieel om te zorgen voor een effectieve uitvoering en om te leren en aan te passen. Marketingadviseurs bieden mechanismen voor het meten van prestaties en het doen van aanbevelingen voor verbetering.

Door deze stappen te doorlopen, zorgt marketingadvies voor een goed gefundeerde en gestructureerde aanpak, waarmee bedrijven hun marketingdoelstellingen kunnen bereiken en een sterke positie in de markt kunnen verwerven.

Hoe kies je een marketingadviseur?

1. Ervaring en Expertise:

 • Kies een marketingadviseur met aanzienlijke ervaring en expertise in jouw industrie of in de specifieke marketinggebieden waar je hulp bij nodig hebt. Hun begrip van markttrends, technologieën en best practices kan van grote waarde zijn.

2. Eerdere Successen en Referenties:

 • Vraag naar voorbeelden van eerdere successen en vraag referenties van eerdere of huidige klanten om een beter inzicht te krijgen in de effectiviteit en betrouwbaarheid van de adviseur.

3. Communicatie en Rapportage:

 • Een goede marketingadviseur moet in staat zijn om duidelijk en effectief te communiceren. Bespreek hoe de rapportage en communicatie zal worden afgehandeld, inclusief de frequentie van updates en de beschikbaarheid voor overleg.

4. Tarieven en Kosten:

 • Begrijp de tariefstructuur en de totale kosten van het inhuren van de marketingadviseur. Zorg ervoor dat deze binnen je budget passen en dat de verwachte retour op de investering (ROI) gerechtvaardigd is.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een marketingadviseur die past bij de behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf, en die een waardevolle bijdrage kan leveren aan jouw marketinginspanningen.

Veelgestelde vragen bij marketingadvies

1. Wat zijn de kosten van marketing advies?

 • De kosten van marketingadvies kunnen sterk variëren afhankelijk van de expertise van de adviseur, de omvang en complexiteit van het project, en de duur van de betrokkenheid. Het is aan te raden om offertes van meerdere adviseurs te verkrijgen en te begrijpen wat elk tarief omvat voordat je een beslissing neemt.

2. Hoe lang duurt het om resultaten te zien?

 • De tijd om resultaten te zien kan variëren op basis van de huidige marktsituatie, de geïmplementeerde strategieën en de reactiesnelheid van de markt. Sommige resultaten kunnen binnen enkele weken zichtbaar zijn, terwijl andere maanden of zelfs langer kunnen duren. Een goede marketingadviseur zou realistische tijdlijnen moeten kunnen schetsen op basis van eerdere ervaringen en de specifieke doelstellingen van jouw bedrijf.

3. Wat is het verschil tussen marketingadvies en marketingbeheer?

 • Marketingadvies richt zich op het bieden van strategisch inzicht, aanbevelingen en plannen om de marketingdoelen van een bedrijf te bereiken. Aan de andere kant omvat marketingbeheer de dagelijkse uitvoering en beheer van marketingactiviteiten, inclusief het beheer van marketingteams en -budgetten, en het monitoren en analyseren van marketingprestaties. Terwijl marketingadvies vaak een tijdelijke of projectgebaseerde betrokkenheid is, kan marketingbeheer een doorlopende, operationele rol binnen een organisatie zijn.

Cases: succesverhalen

Bij Poweredblinds, Somfy, Ahold Delhaize, Tomsgates, Elvstrom Sails, ClubRacer, Vosschemie en later V-Sure hebben we een geschiedenis van succesvolle marketing-campagnes, mede dankzij onze expertise in datagedreven zoekmachine optimalisatie, zoekmachine marketing en lokale SEO. Neem contact op met ons en ontdek hoe we bedrijven met marketingavies hebben geholpen.

Bent u klaar om de volgende stap te zetten met goed marketingadvies van onze e-commerce marketing specialisten? Neem vandaag nog contact met ons op voor een verkennende consultatie en laten we samen werken aan meer leads en meer omzet.

seo consultant

Klaar om met onze online marketing expert te spreken? Bel of mail ons