Wat is content marketing?

Betekenis en voordelen van content marketing uitgelegd.

Content marketing is een strategische marketingbenadering gericht op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerde doelgroep aan te trekken en te behouden.

Het uiteindelijke doel is om winstgevende klantacties te stimuleren. In tegenstelling tot traditionele productgerichte marketing, concentreert contentmarketing zich op het bieden van nuttige informatie of entertainment aan potentiële klanten, waardoor een merk als een betrouwbare bron in zijn vakgebied wordt gepositioneerd.

Deze benadering berust op het idee dat het leveren van consistente, hoogwaardige informatie aan consumenten hen uiteindelijk zal aansporen om met het bedrijf zaken te doen en loyaliteit aan het merk te ontwikkelen. Contentmarketing omvat een reeks formats, waaronder blogs, video’s, podcasts, infographics en sociale media-posts, die allemaal ontworpen zijn om engagement te bevorderen, relaties op te bouwen en de merkzichtbaarheid te vergroten in een overvolle digitale marktplaats.

Waarom is content marketing belangrijk

Content marketing is om verschillende redenen van cruciaal belang voor bedrijven in het huidige digitale tijdperk:

 1. Bouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid: Regelmatige publicatie van waardevolle en relevante content helpt bedrijven om zichzelf te vestigen als autoriteiten in hun vakgebied. Dit bouwt vertrouwen op bij het publiek en verhoogt de geloofwaardigheid van het merk.

 2. Verbeteren van zoekmachine rankings: Hoogwaardige content die geoptimaliseerd is voor zoekmachines draagt bij aan betere rankings in zoekresultaten. Zoekmachine optimalisatie of SEO verhoogt de online zichtbaarheid en trekt meer organisch verkeer naar de website van het bedrijf.

 3. Ondersteunen van klantenbinding: Door regelmatig boeiende content te bieden, kunnen bedrijven een sterke relatie opbouwen met hun doelgroep. Dit bevordert klantenloyaliteit en verhoogt de kans op herhaalaankopen.

 4. Genereren van leads: Contentmarketing kan effectief worden ingezet om leads te genereren in een marketing funnel. Door waardevolle content aan te bieden in ruil voor contactgegevens, kunnen bedrijven een database van potentiële klanten opbouwen.

 5. Versterken van merkidentiteit: Content stelt bedrijven in staat hun merkpersoonlijkheid en waarden te communiceren. Dit helpt bij het vormen van een emotionele band met het publiek en versterkt de algehele merkidentiteit.

 6. Ondersteunen van andere marketinginspanningen: Contentmarketing ondersteunt en versterkt andere marketinginspanningen, zoals social media marketing, e-mailmarketing, en betaalde advertenties.

 7. Kosteneffectiviteit: In vergelijking met traditionele marketingmethoden kan contentmarketing relatief goedkoop zijn, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor zowel grote als kleine bedrijven.

 8. Meten en optimaliseren: Digitale content laat zich gemakkelijk meten en analyseren, waardoor bedrijven hun strategieën kunnen aanpassen en optimaliseren op basis van concrete gegevens.

 9. Aanspreken van veranderende consumentenvoorkeuren: Moderne consumenten geven vaak de voorkeur aan authentieke en informatieve content boven opdringerige advertenties. Contentmarketing speelt in op deze voorkeur door waarde en informatie te bieden in plaats van directe verkoop.

In de snel veranderende digitale wereld van vandaag is contentmarketing geen luxe, maar een noodzaak geworden voor bedrijven die relevant willen blijven, hun doelgroep willen bereiken en een duurzame groei willen realiseren.

Soorten content in Content Marketing

Verschillende vormen van content spelen een cruciale rol in contentmarketing, elk met unieke kenmerken en voordelen. Hier is een overzicht:

 1. Blogs:

  • Kenmerken: Geschreven artikelen of posts op een website. Ze variëren in lengte en kunnen informatief, educatief, of entertainend zijn.
  • Voordelen: Verbeteren SEO, trekken organisch zoekverkeer aan, en vestigen de autoriteit van het bedrijf in een bepaald vakgebied. Ze bieden ook een platform voor diepgaande exploratie van onderwerpen.

 2. Video’s:

  • Kenmerken: Audiovisuele content die kan variëren van instructievideo’s tot bedrijfspromoties of verhalende content.
  • Voordelen: Hoge betrokkenheid en de mogelijkheid om complexe onderwerpen op een toegankelijke manier uit te leggen. Video’s zijn ook zeer deelbaar op sociale media.

 3. Infographics:

  • Kenmerken: Visuele presentaties van informatie, data of kennis, meestal in de vorm van een grafiek of diagram.
  • Voordelen: Ideaal voor het vereenvoudigen van complexe gegevens of processen en het verhogen van de deelbaarheid. Ze zijn ook effectief voor visueel georiënteerde kijkers.

 4. Podcasts:

  • Kenmerken: Audiobestanden die beschikbaar zijn voor downloaden of streamen, vaak in de vorm van series met meerdere afleveringen.
  • Voordelen: Handig voor doelgroepen onderweg en ideaal om een diepere, meer persoonlijke verbinding met luisteraars op te bouwen. Podcasts kunnen een breed scala aan onderwerpen behandelen en gasten uitnodigen voor discussies.

 5. Social Media Posts:

  • Kenmerken: Content gecreëerd voor platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, en TikTok. Deze content kan tekst, afbeeldingen, video’s, en meer omvatten.
  • Voordelen: Vergroot de zichtbaarheid en het bereik, stimuleert directe interactie met het publiek, en versterkt de merkidentiteit. Social media is ook uitstekend voor snelle, tijdige updates en trends.

Elk van deze contentvormen kan worden aangepast aan verschillende doelgroepen en doelstellingen, waardoor ze effectieve tools zijn in een veelzijdige contentmarketingstrategie. Door een mix van deze vormen te gebruiken, kunnen bedrijven een breder publiek bereiken en op verschillende manieren met hen communiceren.

Cases: succesverhalen

Bij Opel Garage Willemoons, Poweredblinds, Voka, Somfy, Ahold Delhaize, Tomsgates, Elvstrom Sails, ClubRacer, Vosschemie en later V-Sure hebben we een geschiedenis van succesvolle contentmarketing campagnes. Neem contact op met ons en ontdek hoe we bedrijven met content de juiste doelgroep weten te nurturen.

seo consultant

Klaar om met onze contentmarketing expert te spreken? Bel of mail ons