Hoe de beste hosting voor SEO kiezen?

beste hosting voor seo

Websites die snel en altijd bereikbaar zijn zullen beter rangschikken in de Google SERP’s. Dit is enkel mogelijk wanneer een website is gehost op een goede hosting server. We krijgen veel de vraag veel of een hosting invloed heeft op SEO en het antwoord is een grote JA!

De beste hosting voor SEO kiezen overzicht:

Server down time

Dit is de eerste test bij een webhosting bedrijf. Wanneer je website regelmatig niet bereikbaar is wegens server downtime is dat het eerste signaal dat je te maken hebt met een niet betrouwbare hosting partner.

Server downtime heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring van je bezoekers maar heeft ook een grote invloed op je SERP’s en SEO.

beste seo hosting

Pagina laadtijd

Wanneer een zoekmachine een link volgt naar een pagina die niet bereikbaar is, wat denk je wat er dan gebeurt? De zoekmachine krijgt van de server een 404 foutmelding en degradeert de website SEO. Een tweede probleem die hier zich voordoet is dat de bounce rate zal verhogen wat weer een negatieve impact heeft op de autoriteit van de website.

Zoek daarom altijd een hosting met een gegarandeerd 99,9% uptime.

Een goed online tool om de bereikbaarheid van je website gratis te testen is Uptime Robot.

Dit is de eerste test bij een webhosting bedrijf. Wanneer je website regelmatig niet bereikbaar is wegens server downtime is dat het eerste signaal dat je te maken hebt met een niet betrouwbare hosting partner.

Wanneer een zoekmachine in de SERP’s twee bijna identieke resultaten toont waarvan er één traag laadt, wat denk je wat er gebeurt als bezoekers snel weer wegklikken? De bounce rate stijgt van je website en je concurrent komt hoger te staan.

De pagina laadtijd is dus een belangrijk factor voor SEO.

De beste online tool om de laadtijd te testen is de PageSpeed Tool van Google.

Pagespeed insights tool

Vermijd shared hosting

Shared hosting is goedkoop maar het draagt een zeker risico voor SEO mee. Een shared hosting zal meerdere websites op een gedeelde server plaatsen.

Google geeft de voorkeur aan websites die op een dedicated of cloud server staan en het is tegen de ethiek van elke SEO specialist. Het grootste nadeel van shared hosting is spam. Goedkope hosting bedient iedereen zelfs al zijn het websites met gekopieerde content of worden ze gebruikt als landingspagina’s in spam e-mail campagnes.

Goedkope shared hosting uit de vs:

shared hosting

Kies een lokale hosting als je een lokale doelgroep wil bereiken

De locatie van een server is een vitaal onderdeel om je website bezoekers een goede gebruikservaring te geven. Een server dicht bij je doelgroep is een must voor goede lokale SEO resultaten.

E-commerce webwinkels targetten lokale doelgroepen omdat zij het meeste kans maken op conversie en omzet in de nationale markt. We nemen als voorbeeld de Belgische website Veritas.be. Deze webwinkel in het Vlaams en Belgisch Frans heeft er veel voordeel bij om een Belgische hosting partij te kiezen omdat ze dan betere rangschikking krijgen in Google en meer relevanter verkeer wanneer men vanuit België gaat zoeken.

Het IP adres van de server of zijn locatie heeft dus een SEO rol om goede lokale zoekresultaten te bekomen.

De serverlocatie heeft in mindere mate ook invloed op de laadsnelheid. Wanneer de webserver dichter bij het doelpubliek staat zal de laadsnelheid sneller zijn in vergelijking met een server die ver weg staat.

Gebruik GEO-targeting

Zet GEO-targeting aan in de Google Search Console. Wanneer je over een .be of .nl domeinnaam beschikt zal dit niet veel uitmaken of is het instellen zelfs onmogelijk want Google detecteert dan automatisch je lokale doelgroep. Wanneer je website een .com of .eu zal je de GEO targetting tool moeten gebruiken om je doelgroep te definiëren.

Dit is de eerste test bij een webhosting bedrijf. Wanneer je website regelmatig niet bereikbaar is wegens server downtime is dat het eerste signaal dat je te maken hebt met een niet betrouwbare hosting partner.

Heb je een .com of .eu domeinnaam en heb je het land van je doelgroep niet ingesteld dan zal Google aan de hand van het IP adres het land van website identificeren en wanneer dit eenmaal fout staat is het heel moeilijk om dit te herstellen.

geo targeting

Tot slot

Een website die gehost wordt op een slechte webserver kan dus een ramp zijn voor SEO.

Wij van Lucky Cookie weten alles van content marketing. Of je nu adverteert of hoog wil scoren in Google, wij weten hier alles van.

Hosting is de basis van goede SEO maar wij hebben hier geen verstand van, of toch niet genoeg om ze zelf te finetunen en te onderhouden. Wij weten wel dat een goede hosting belangrijk is voor SEO omdat men:

  • geen server down time wil
  • snelle laadtijden wil
  • lokale doelgroepen wil bereiken

Daarom vragen onze klanten altijd advies over hosting wanneer ze met SEO aan de slag gaan. Wanneer wij advies geven zijn niet alleen bovenstaande punten belangrijk maar kijken wij ook naar:

  • Hoe is de klantenservice?
  • Prijs/kwaliteit verhouding
  • Beveiliging
  • Innovaties en productontwikkeling
  • Het gebruikte CMS