Google gaat linkspam harder aanpakken met SpamBrain update

spambrain update

Google gaat vanaf 14 december met SpamBrain de impact van onnatuurlijke links, ook wel linkspam genoemd, neutraliseren. SpamBrain is het op AI gebaseerde spam-preventiesysteem dat door Google is ontwikkeld. Naast het direct detecteren van spam, kan het nu ook sites detecteren die links kopen evenals sites die worden gebruikt om uitgaande links door te geven.

SpamBrain gaat linkspam bestrijden

De SpamBrain-update van Google, die ze zelf de “December 2022 link spam update” noemen, zal ongeveer twee weken in beslag nemen alvorens deze volledig uitgerold is. 

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je website niet bevuild wordt met linkspam. Want dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring. Ga dus nooit in zee met partijen die je ruillinks voorstellen en betaalde links kenmerken als natuurlijk verkregen via advertorials.

Wij krijgen regelmatig voorstellen van partijen die backlinks, ruillinks of branded content voorstellen. Hieronder enkel voorbeelden waar je dus zeker niet op moet ingaan want Google haalt ze er met de SpamBrain update er zo uit.

Backlink voorstel via Linkedin:

ruillink voorstel

Branded content voorstel van Bloovi:

bloovi branded content voorstel

Hieronder het resultaat na het betalen van één van bovenstaande bedragen: een link zonder rel=”nofollow” of rel=”sponsored”. We leggen even uit wat er precies gebeurd met daaronder een screenshot.

Bloovi wordt betaald voor onderstaand bericht via hun product branded stories. Daarom moet Bloovi volgens de Google guidelines voor webmasters die gecontroleerd wordt door het SpamBrain algoritme een rel=”sponsored” plaatsen in de broncode van de webpagina. Doet Bloovi dit niet dan zal de website 2tect2.com hier snel nadeel van ondervinden.

bloovi linkspam
Internetpagina van Bloovi met linkspam.

Onze bron: https://web.archive.org/ (we gebruiken web.archive.org mocht Bloovi de pagina ondertussen gewijzigd hebben).

Heeft dit gevolgen voor jouw website of webshop?

De organische zoekresultaten van jouw website of webshop kunnen veranderen naarmate spamlinks worden gedetecteerd daardoor zal de pagerank, die door deze onnatuurlijke links werd doorgegeven, verloren gaan. Deze SpamBrain-update zal onmiddellijk gevolgen hebben voor websites en webshops alle talen, wat zeer bijzonder is.

Google heeft altijd benadrukt dat links van en naar websites die voornamelijk zijn verkregen voor kunstmatige manipulatie van zoekresultaten, worden beschouwd als linkspam. Zowel de automatische algoritmen als handmatige acties zijn gericht op het tenietdoen van deze onnatuurlijke links op grote schaal om de Google-resultaten te verbeteren. 

Als je sites tegenkomt die zich bezighouden met anorganische linkbuilding die de SpamBrain-update gemist hebben, kunt u deze nog steeds handmatig aanmelden.

Wat kan je doen tegen linkspam?

Heb je in in het verleden betaalde links ingekocht of met ruillinks gewerkt lees dan zeker ons toe toegewijd artikel over linkspam om de juiste acties te ondernemen zodat je website geen posities verliest in de organische rangschikking van Google.