Gastbloggen gepenaliseerd door Google

gastbloggen

Gastbloggen om links te verzamelen wordt vanaf nu door Google bestraft met een Outbound Link Penalty. Google gaat dus hard optreden tegen websites die gastblogs accepteren en gaat de onnatuurlijke uitgaande links of linkspam straffen met een uitgaande en inkomende link straf .

Websites zoals Bloovi en Frankwatching staan nu in het oog van de storm omdat hun populariteit in zoekmachines grotendeels afhankelijk is van het publiceren van gastblogs. Voor Bloovi vormt dit zelfs een kernonderdeel van hun bedrijfsmodel. Alleen bedrijven die betalen voor een vermelding in hun bedrijvengids mogen gastblogs publiceren.

Wat is een Outbound Link Penalty of uitgaande link straf?

Een outbound link penalty of uitgaande link straf is een handmatige actie van Google tegen een website. Volgens Search Engine Journal melden verschillende websites dat Google verhindert dat er Pagerank doorgegeven wordt na het publiceren van gastblogs met links naar de website van de auteur of bedrijf.

De eerste penalty’s van Google tegen gastbloggen zijn gemeld

Een aantal website uitgevers maken melding van gastblog penalties. Zij kregen allemaal een e-mail van Google waarin stond:

“We have detected that some of your articles are guest posts… We have disabled your authority for your outbound links. Please set your outbound links to nofollow and submit a review request.”

De uitgever hierboven is geen alleenstaand geval. Ook andere uitgevers van websites die gastblogs publiceren maken melding van manuele strafbank acties van Google.

Ook SEO specialist Alan Bleiweiss tweette over een klant van hem die een outbound link penalty rapporteerde.

google penalty

Gaat Google achter alle gastblog publicaties of gaat het enkel om gastbloggen waarvoor men betaald heeft?

Een van de belangrijke vragen die we nu moeten stellen is of dat Google enkel handmatige acties uitvoert voor gastblogs die door gasten worden geplaatst en waarvoor de uitgever van de website geld heeft ontvangen, of geldt de gastblog penalty ook voor berichten die door gasten geplaatst worden en die overmatig geoptimaliseerd zijn om de SEO te verbeteren?

De feiten even reconstrueren:

In de waarschuwingsmail van Google staat dat deze handmatige actie specifiek betrekking heeft op betaalde gastblogs.

  • De uitgever meldt dat zijn website niet vermeldt dat hij gastblogs accepteert.
  • Hij meldde ook dat de uitgaande links alleen merkgebonden ankerteksten gebruiken en zeker geen geoptimaliseerde zoekwoorden bevatte.
  • In de afgelopen vier maanden heeft de website slechts 15 gastblogs gepubliceerd, gemiddeld dus één gastblog per week.

Interessant om weten is dat in dit voorbeeld Google heel nauwkeurig die ene gastpost op een totaal van vijf uitgaande links heeft kunnen identificeren.

Dat betekent dat Google precies kon zien welke uitgaande links ten goede kwamen aan de auteur die de gastblog maakte.

Nog geen officiële mededeling van Google

Google Webmaster Trends analist Gary Illys twitterde dat hij nog geen weet had van de manuele penalty’s tegen gastblogs. Maar webmaster trends analisten zijn dan ook geen zoekmachine ingenieurs en we mogen ook niet van hen verwachten dat ze alles weten over wijzigingen van het manuele strafbank beleid van Google.

Moeten we nu stoppen met het accepteren van gastblogs?

Google’s melding vraagt aan de de website uitgever om het nofollow attribuut toe te voegen aan links die zijn ingebed in gastblogs waarvoor op één of andere manier betaald werd.

Naar onze mening suggereert dit dat er niets mis is met het accepteren van berichten van gastbloggers of het vragen om gastblogs te publiceren. Zorg er wel voor dat je betaalde gastblog berichten met links naar de auteur of bedrijf er een nofollow link attribuut wordt toegevoegd aan de uitgaande link.

Het publiceren van gastblog berichten zonder een noffollow attribuut kan op dit moment zeer riskant zijn omdat veel uitgevers van websites enkel gastblogs toelaten wanneer er een zakelijk relatie is met de auteur of het bedrijf dat komt gastbloggen.

Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van een Google campagne tegen het publiceren van gastblog berichten met links die eigenlijk alleen maar bedoeld zijn om de zoekresultaten te beïnvloeden.

Wij zien hier dus een tactiek van Google om een antwoord te bieden aan de massa’s gastblogs die er dagelijks gepubliceerd worden omdat dit één van de meest populaire linkbuilding strategieën is op dit moment.

Goed om te weten is dat Lucky Cookie nog nooit geen gastblog publicaties heeft aanvaard en dit doen we om dezelfde reden waarom Google nu manuele penalty’s geeft aan gastbloggen met geoptimaliseerde links om de SEO te verbeteren: het vervuilt de zoekindex en zoekresultaatpagina’s.

Update van Google medewerker John Mueller

John Mueller van Google bevestigt nogmaals:

“In 2017, Google’s John Mueller said all guest blog posts, no matter how often you contribute, should have all links nofollowed. This week he added, even if those links are not paid for – as long as those links can potential pass signals – they should be nofollowed.”

Hieronder lees John Mueller’s tweet:

John Mueller tweet over gastbloggen

Conclusie

Google blijft ons melden dat gastbloggen voor links een niet zo goede SEO tactiek is. We weten dat dit enkele jaren geleden serieus uit de hand is gelopen. In 2012 zei Google nog dat het soms oké is om als gast te bloggen en andere keren niet. Na die uitspraak is menig linkbuilder begonnen met gastbloggen met alle gevolgen van dien.

Het lijkt me dus verstandig om, zelfs als je niet betaalt wordt voor het publiceren van gastblogs, dat je de uitgaande links als rel=”nofollow” kenmerkt. Doet u dit niet dan zou het wel eens kunnen zijn dat uw website een outbound link penalty of uitgaande link straf krijgt. Voor de ontvanger van de link geldt hetzelfde want ook hier kan men een inkomende link straf krijgen van Google.

Bent u op zoek naar SEO specialisten die de Google richtlijnen voor webmasters rond linkbuilding respecteren en uw onderneming meer omzet laat genereren met SEO, laat het ons dan weten.