Case video: 90 jaar VVW

Case video: 90 jaar VVW

De Vlaamse Vereniging voor Watersport vroeg ons om een aantal video’s te maken die zij zouden kunnen tonen op groot scherm tijdens het evenement ter ere van hun 90- jarige bestaan. De video’s zouden getoond worden in een loop tijdens het event en achteraf gedeeld worden op hun eigen sociale media kanalen.

De VVW VZW wil de watersport in al zijn facetten in Vlaanderen promoten, ondersteunen en toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek met de nadruk op veiligheid en gezondheid en dit tegen zo democratisch mogelijke prijzen. De federatie werkt in verschillende secties van sporttakken en disciplines zoals:

  • kleinzeilerij
  • zeezeilen
  • toervaren
  • duiken
  • kano/ kajak/ rafting
  • duiken

De VVW VZW bestaat anno 2022 uit een 100-tal clubs en telt ongeveer 8000 leden. 

Werkwijze en aanpak

De VVW VZW is een ontzettend veelzijdige vereniging. Om niet verloren te lopen in de content besloot ik om korte video’s te maken per onderwerp/ discipline. Ik had bij het vertrek geen vastomlijnd scenario en besloot na overleg met de voorzitter te focussen op een aantal kernpersonages binnen de vereniging. Ik wilde hen zoveel mogelijk een eigen verhaal laten vertellen om zo te komen tot de 3 content H’s (Hero, Hub, Hygiene)

Mijn voorstel was om een 7-tal video’s te maken volgens het principe van de hero, hub, hygiene content. Ze moesten minimaal 3’ duren en geloofwaardig, overtuigend en vooral, helemaal VVW zijn. 

We wilden:

  1. Snel inspireren
  2. VVW voorstellen aan een breed publiek
  3. Het VVW netwerk uitbreiden
  4. Vragen beantwoorden
  5. Betrokken kijkers genereren

We interviewden hiervoor verschillende mensen met verschillende verantwoordelijkheden binnen de federatie, voeren enkele dagen mee met een toervaarder, gingen mee het water op om een zeilles te volgen en filmden zowel op zee als in de haven vanop een klassiek jacht. 

Werken zonder vastomlijnd script

Bij de hero video’s staat het hoofdpersonage centraal. Ik liet hen vertellen over hun passie en filterde achteraf de mooiste, interessantste stukken uit het gesprek. Het werken zonder vastomlijnd script zorgde voor spontane gesprekken in een natuurlijke omgeving.

Dit leverde interessante gesprekken en leuke beelden op. Uiteindelijk werden 7 filmpjes afgeleverd. 

Technisch

Filmen gebeurde met een Iphone en steadicam van Movi. Voor het geluid gebruikte ik een externe microfoon van Rode. De montage gebeurde in Premiere Pro. De wind leverde soms problemen op. Dit is in nabewerking zo goed als mogelijk opgelost.

Resultaat

  1. VVW Toervaart: Een openhartig en warm interview met Willy Mens, voorzitter VVW toervaart over zijn visie op en ervaring met toervaart op de binnenwateren in Vlaanderen en omstreken (hero-content)
  1. VVW Galgenweel: Interview met Boudewijn Kessels (voorzitter),  over het verleden en het ontstaan van de VVW Galgenweel zeilschool en Wim Henderieckx (zeilinstructeur) over de aanpak en coaching van jongeren die leren zeilen. (hub content).
  1. VVW Voorzitters: Interview met Jacques Persoons (ere-voorzitter VVW) en Marc Persoons (voorzitter VVW) over het verleden en de toekomst van de federatie en hun visie op de beleving van watersport in Vlaanderen. (hygiene content)
  1. VVW Navivaar: Interview met Alexander Adriaenssens, bestuurder Navivaar, de vaarschool verbonden aan VVW over aanpak van theorie- en praktijklessen. (hygiene content)
  1. VVW Duiken:
  1. VVW CR zeilen: Interview met Stijn Reunis, beheerder van het Cruiser Rating meetsysteem, over zijn visie en ervaring met wedstrijdzeilen en zeezeilen. (hygiene content)>
  1. VVW Blankenberge: Interview met Peter Sabbe, voorzitter VVW Blankenberge over zijn visie en ervaring om jongeren aan het zeilen te krijgen met klassieke zeilschepen. (hero-content)

Meer over de drie H’s

Hygiene Content

Met hygiene content beantwoord je de basisvragen van je doelgroep. Daarom wordt het ook wel ‘helpcontent’ genoemd. Het is de content waarin je veel keywords verwerkt en waarmee je dus scoort op SEO-vlak. Denk aan FAQ’s, basisuitleg over hoe een product werkt, wat een dienst precies inhoudt,…
Dat maakt dat deze content het dichtste bij conversie zit. Je gaat als consument namelijk pas op zoek naar dit soort basiscontent op het moment dat je min of meer beslist hebt om iets aan te kopen of je ergens voor in te schrijven.

Hub content

Het laagje erboven in het 3H-model bestaat uit hub content. Hier neem je een stapje terug en blijf je weg van alle basisinfo. Eerder breng je hier content die je doelgroep inspireert, iets bijleert of entertaint. Gelinkt aan de context waarin ze jouw merk plaatsen uiteraard.
Het is met andere woorden content die een band kan creëren tussen jou en je doelgroep. 

Hero content

Hero content is de content waarmee je uitpakt om op korte tijd extra publiek (en bezoekers) aan te trekken. Met hero content wil je vooral de naamsbekendheid van je organisatie of bedrijf vergroten of awareness creëren. Daarom spreken we vaak over campagne content.

Opgelet, deze content gaat het minst over jou als merk of over jouw producten of diensten. Je gaat op zoek naar het grotere plaatje. Net omdat je wil opvallen. Je gaat op zoek naar iets persoonlijk, een pakkend verhaal wat veel mensen aanspreekt en waar je als merk kunt op inhaken.